23 Keuntungan Kesehatan Jujube (Beir)

Aja Kangen

Ngarep Kesehatan Nutrisi Nutrisi oi-Shivangi Karn Dening Shivangi Karn tanggal 5 Oktober 2019

Jujube, umume dikenal minangka beir utawa plum ing India, minangka woh-wohan cilik sing legi lan legi sing ngenteni musim semi migunani. Wis mirip karo tanggal lan mulane woh kasebut diarani tanggal abang, tanggal Cina utawa tanggal India. Jeneng botani yaiku Ziziphus jujuba [1] .



Jujube

Wit jujube tegak lan nyebar lan duwe oyot sing tuwuh cepet. Cabang-cabangé diwutahake kanthi mudhun kanthi spines sing cendhak lan landhep ing cabang kasebut. Woh jujube bentuké lonjong utawa bunder kanthi kulit alus lan sok kasar sing ijo tuwa utawa kuning nalika mentah lan dadi coklat abang utawa oranye sing dibakar nalika wis mateng. Daging jujube mentah asri, legi, jus lan astringen nalika woh sing mateng kurang asri, mealy, kerut nanging alus lan spons.



Ing India, ana sekitar 90 jinis jujube sing tuwuh beda karo bentuk godhong, ukuran buah, warna, rasa, kualitas lan musim amarga ana sawetara sing mateng ing wiwitan Oktober, sawetara ing pertengahan Februari lan sawetara ing pertengahan Maret nganti wulan April. Wit jujube mbutuhake sinar srengenge lengkap kanggo ngasilake woh-wohan [loro] .



Jujube duwe mupangat sing luar biasa kanggo nganyari kulit, mbantu nyuda bobot lan ngatasi stres [3] kanggo nambah kekebalan awak. Keuntungan jujube luar biasa nanging ora mung winates kanggo woh-wohan. Ayo nyelehake rincian babagan mupangat sing migunani kanggo woh, godhong lan wiji jujube.

foto pernikahan anushka sharma dan virat kohli

Nilai Nutrisi Jujube

100 g jujube ngemot banyu 77,86 g lan energi 79 kkal. Nutrisi esensial liyane sing ana ing jujube kaya ing ngisor iki [7] :

  • 1,20 g protein
  • 20,23 g karbohidrat
  • Kalsium 21 mg
  • 0,48 mg zat besi
  • 10 mg magnesium
  • Fosfor 23 mg
  • 250 mg kalium
  • Natrium 3 mg
  • 0,05 mg seng
  • 69 mg vitamin C
  • 0,02 mg vitamin B1
  • 0,04 mg vitamin B2
  • 0,90 mg vitamin B3
  • 0,081 mg vitamin B6
  • 40 IU vitamin A



Jujube

Senyawa Bioaktif Ing Jujube

Jujube minangka sumber alami saka pirang-pirang senyawa bioaktif.

  • Flavonoid: Jujube ngemot flavonoid kayata apigenin sing nduweni aktivitas antikanker lan anti-inflamasi, puerarin kanthi sifat antiageing, isovitexin kanthi sifat anti-inflamasi lan antioksidan lan spinosyn kanthi sifat sedatif [8] .
  • Triterpenoid: Woh sing legi lan legi ngemot triterpenoid kaya asam ursolic sing nduweni sipat antitumor lan anti-inflamasi, asam oleanolik kanthi antivirus, antitumour, lan sifat anti-HIV lan asam pomolic kanthi sifat antikanker lan anti-inflamasi [9] .
  • Alkaloid: Jujube ngemot alkaloid sing diarani sanjoinine kanthi sifat anti-kuatir [10] .

Keuntungan Kesehatan Jujube

Woh, wiji lan godhong wit jujube digunakake kanthi akeh kanggo macem-macem mupangat kesehatan.

Manfaat buah

1. Bisa nyegah kanker: Wangun garing saka woh jujube ngemot akeh vitamin C sing dipercaya nduweni sipat anti-kanker sing kuat. Uga, asam triterpenik lan polisakarida saka woh kasebut bisa mateni garis sel kanker lan nyegah nyebar [sewelas] .

2. Nyilikake penyakit jantung: Kandungan kalium ing woh jujube mbantu njaga tekanan getih optimal kanggo nyuda resiko penyakit jantung. Uga, agen antiatherogenik ing woh-wohan nyegah bosok lemak, mula bisa nyuda pembuluh arteri [12] .

lenga wit teh digunakake kanggo rambut

3. Ngatasi kelainan weteng: Saponin lan triterpenoid, loro terpene alami sing ana ing woh jujube, ngidini paningkatan nutrisi penting lan mbantu gerakan usus sing sehat. Iki ngatasi kelainan weteng kaya kram, kembung lan liya-liyane [5] .

4. Ngatasi sembelit kronis: Kandhutan serat ing buah jujube paling kondhang kanggo ngatur gerakan usus lan ngatasi masalah konstipasi serius. Peneliti mbuktekake manawa sawetara jujubes sing wis garing lan mateng wis cukup kanggo ngatasi masalah iki [4] .

5. Mbantu manajemen bobot: Woh jujube dikemas karo serat lan jarene para ahli, serat mbantu menehi rasa satiasi tanpa akeh kalori. Serat dhuwur lan woh-wohan kurang kalori iki, yen ditambahake ing pola makan rutin, bisa mbantu ngontrol bobot awak [13] .

6. Nambah masalah pencernaan: Polisakarida ing woh jujube nguatake lapisan usus sing banjur bisa ningkatake kabeh masalah pencernaan [14] . Kajaba iku, kandungan serat ing jujube minangka panganan kanggo bakteri usus sing migunani, mbantu tuwuh lan mrentah babagan sing mbebayani. Woh jujube, yen dicampur karo uyah lan mrico kanggo ngobati gangguan pencernaan [5] .

7. Ngapikake sirkulasi getih: Jumlah wesi lan fosfor sing akeh ing woh jujube mbantu mbentuk sel getih abang bebarengan karo ngatur sirkulasi getih sakabehe awak [12] .

8. Murni getih: Woh jujube ngemot unsur kayata saponin, alkaloid lan triterpenoid sing mbantu nyuceni getih kanthi ngilangi keracunan. Woh iki uga bisa mbantu nambah sirkulasi getih [sewelas] .

9. Nambani infeksi: Flavonoid ing woh jujube tumindak minangka agen antimikroba lan nglawan patogen sing mlebu ing awak. Kajaba iku, etanol ing ekstrak woh jujube mbantu nyegah infeksi ing bocah, lan asam betulinic mbantu nglawan HIV lan virus influenza [limalas] .

10. Ngatasi masalah kulit: Amarga woh jujube, akeh banget vitamin C [loro] , nambahake saben dina ing panganan kanggo mbantu kulit lan nyegah masalah kulit liyane kayata kukul, eksim lan iritasi kulit. Woh iki uga mbantu nyegah kisut lan bekas.

keuntungan saka almonds kanggo rambute

11. Nguatake kekebalan: Jujube ngemot polisakarida sing mbantu nyuda stres oksidatif awak kanthi netralake radikal bebas. Iki nguatake kekebalan awak lan nyegah serangan penyakit [16] .

12. Nambani kista ovarium: Ing panliten sing ditindakake ing antarane wanita karo kista ovarium, ekstrak woh jujube kabukten efektif dibandhingake karo pil KB. Panliten kasebut mbuktekake manawa jujube efektif 90% kanggo ngrawat kanker ovarium kanthi efek samping sing bisa diabaikan [17] .

mbusak tan saka pasuryan langsung

13. Mbusak racun susu ibu: Amarga kena polutan lingkungan, susu ibu bisa uga ngemot logam abot sing mbebayani kayata arsenik, timah lan kadmium. Ngonsumsi jujube mbantu nyilikake unsur beracun ing susu manungsa [18] .

14. Ngurangi tekanan getih: Amarga jujube tumindak minangka agen anti-aterogenik, mula nyegah endhepan lemak ing pembuluh getih lan tekanan darah bisa dikendhaleni. Uga, isi kalium ing woh mbantu nyuda pembuluh getih [12] .

Manfaat winih

15. Ngrawat insomnia: Wiji jujube ngemot flavonoid lan polisakarida kanthi jumlah akeh sing mbantu turu turu ing pasien insomnia kanthi nyenengake sistem saraf. Dheweke uga misuwur kanthi efek sedatif lan hipnotik amarga anane saponin [6] .

16. Nyuda peradangan potensial: Minyak esensial saka wiji saka jujube duwe sipat anti-inflamasi sing bisa mbantu nyuda sendhi lan otot. Kajaba iku, bisa nambah aliran getih sing bisa nambani rasa nyeri ing otot [19] .

17. Mbantu kuatir lan stres: Ing panliten sing ditindakake ing tikus, ekstrak wiji jujube wis kabukten bisa nyuda rasa kuatir lan depresi amarga isi anxiolytic ing jerone. Senyawa iki nyenengake awak lan nyuda efek hormon stres kaya kortisol [rongpuluh] .

18. Nglindhungi otak saka serangan kejang: Panliten ngandhakake yen ekstrak wiji jujube duwe efek antikonvulsan sing mbantu ningkatake gangguan kognitif sing disebabake kejang [rong puluh siji] .

19. Nambah memori: Ing sawijining panaliten, kabukten yen ekstrak wiji jujube mbantu mbentuk sel saraf otak anyar ing wilayah kasebut sing diarani gyrus dentate. Iki mbantu nyegah kelainan sing gegandhengan karo memori [22] .

20. njaga kesehatan otak: Jujuboside A, senyawa aktif sing ditemokake ing wiji jujube, mbantu nyuda tingkat glutamat ing otak sing tingkat paningkatan nyebabake epilepsi lan Parkinson lan gelut nglawan amiloid-beta sing nyebabake Alzheimer, mula njaga kesehatan otak [2. 3] .

carane kanggo mbusak katresnan cokotan

21. Mbenakake tuwuh rambut: Minyak esensial sing diekstrak saka wiji jujube nduweni sipat tuwuh rambut. Sifat-sifat kasebut mbantu ningkatake tuwuhing rambut lan nggawe kenthel lan mengkilap [24] .

Manfaat godhong

22. Nambani hemoroid: Miturut obat tradisional Tionghoa, ekstrak godhong jujube sing disiapake dening godhong jujube lan senyawa aktif liyane mbantu ngrawat hemoroid tanpa nyebabake efek samping [25] .

23. Nambah kekuwatan balung: Tanggal abang ngemot mineral kayata zat besi, kalsium lan fosfor sing ora mung nggawe balung kuwat, nanging uga supaya kita adoh saka penyakit balung sing gegandhengan karo umur kaya osteoporosis [loro] .

Efek Samping Jujube

Tanggal abang biasane ditoleransi manungsa. Nanging, efek samping jujube bisa uga kaya ing ngisor iki:

  • Kembung [5]
  • Cacing usus
  • Kahak
  • Penyakit karet utawa untu

Interaksi Jujube

Interaksi jujube sing bisa ditindakake karo obat liya yaiku kaya ing ngisor iki:

  • Yen ana wong sing ngobati diabetes, ngonsumsi jujube bisa nyuda glukosa getih luwih lanjut.
  • Yen wong lagi ngombe obat penenang, ngonsumsi jujube bisa nyebabake rasa ngantuk banget [6].
  • Bisa uga ana hubungane karo obat anti-kejang lan antidepresan [26] .

Cegahan

Jujube migunani kanggo kesehatan, nanging ing kahanan tartamtu, bisa ngrusak awak kita.

  • Batesi konsumsi jujube garing amarga isine gula luwih akeh tinimbang sing mentah.
  • Aja woh yen sampeyan ngalami diabetes.
  • Aja nyegah woh yen alergi lateks [27] .
  • Batesi asupan woh-wohan yen sampeyan laktat utawa meteng.

Resep salad jujube seger lan enak

Bahan-bahan

  • 2 cangkir jujube mateng (wisuh
  • 1 sendhok gula / madu / jaggery
  • 2 sendhok godhong ketumbar
  • 1 bawang cilik
  • 2 lombok disigar ijo (opsional)
  • 1 sendok makan minyak sawi (opsional)
  • Uyah kanggo rasa

Cara

  • Tumbuk jujube kanthi entheng nganggo tangan utawa sendok lan copot wiji kasebut.
  • Tambah bawang, lombok, minyak sawi, gula lan uyah menyang buah lan aduk kanthi becik.
  • Dekorasi salad nganggo godhong ketumbar lan wenehake.
Deleng Artikel Referensi
  1. [1]Chen, J., Liu, X., Li, Z., Qi, A., Yao, P., Zhou, Z.,… Tsim, K. (2017). Tinjauan Woh Jujuba Diet Ziziphus (Jujube): Ngembangake Suplemen Panganan Kesehatan kanggo Perlindhungan Otak. Pangobatan komplementer lan alternatif adhedhasar bukti: eCAM, 2017, 3019568. doi: 10.1155 / 2017/3019568
  2. [loro]Abdoul-Azize S. (2016). Keuntungan Potensial Jujube (Zizyphus Lotus L.) Senyawa Bioaktif kanggo Nutrisi lan Kesehatan. Jurnal nutrisi lan metabolisme, 2016, 2867470. doi: 10.1155 / 2016/2867470
  3. [3]Peng, W. H., Hsieh, M. T., Lee, Y. S., Lin, Y. C., & Liao, J. (2000). Efek anxiolytic saka wiji Ziziphus jujuba ing model kuatir kuatir. Jurnal etnofarmakologi, 72 (3), 435-441.
  4. [4]Naftali, T., Feingelernt, H., Lesin, Y., Rauchwarger, A., & Konikoff, F. M. (2008). Ekstrak ziziphus jujuba kanggo perawatan konstipasi idiopatik kronis: uji coba klinis sing dikontrol. Pencernaan, 78 (4), 224-228.
  5. [5]Huang, Y. L., Yen, G. C., Sheu, F., & Chau, C. F. (2008). Efek karbohidrat sing larut ing banyu konsentrasi saka jujube Tiongkok ing macem-macem indeks usus lan feses. Jurnal kimia pertanian lan panganan, 56 (5), 1734-1739.
  6. [6]Cao, J. X., Zhang, Q. Y., Cui, S. Y., Cui, X. Y., Zhang, J., Zhang, Y. H., ... & Zhao, Y. Y. (2010). Efek hipnosis jujubosides saka Semen Ziziphi Spinosae. Jurnal etnofarmakologi, 130 (1), 163-166.
  7. [7]Jujube mentah. Database Komposisi Panganan USDA. Layanan Riset Pertanian Departemen Pertanian Amerika Serikat. Dijupuk tanggal 23.09.2019
  8. [8]Choi, S. H., Ahn, J. B., Kozukue, N., Levin, C. E., & Friedman, M. (2011). Distribusi asam amino gratis, flavonoid, fenolik total, lan kegiyatan antioksidan jujube (Ziziphus jujuba) woh-wohan lan wiji sing dipanen saka tanduran sing ditandur ing Korea. Jurnal kimia pertanian lan panganan, 59 (12), 6594-6604.
  9. [9]Kawabata, K., Kitamura, K., Irie, K., Naruse, S., Matsuura, T., Uemae, T., ... & Kaido, Y. (2017). Triterpenoid sing diisolasi saka Ziziphus jujuba ningkatake aktivitas penyerapan glukosa ing sel otot balung. Jurnal ilmu nutrisi lan vitaminologi, 63 (3), 193-199.
  10. [10]Taechakulwanijya, N., Weerapreeyakul, N., Barusrux, S., & Siriamornpun, S. (2016). Efek sing nyebabake apoptosis saka ekstrak wiji jujube (Zǎo) ing sel Juruk leukemia T manungsa. Obat cina, 11, 15. doi: 10.1186 / s13020-016-0085-x
  11. [sewelas]Tahergorabi, Z., Abedini, M. R., Mitra, M., Fard, M. H., & Beydokhti, H. (2015). 'Ziziphus jujuba': Woh-wohan abang kanthi kegiyatan antikanker sing janjeni. Tinjauan farmakognosis, 9 (18), 99-106. doi: 10.4103 / 0973-7847.162108
  12. [12]Zhao, C. N., Meng, X., Li, Y., Li, S., Liu, Q., Tang, G. Y., & Li, H. B. (2017). Woh-wohan kanggo Nyegah lan Nambani Penyakit Kardiovaskular. Nutrisi, 9 (6), 598. doi: 10.3390 / nu9060598
  13. [13]Jeong, O., & Kim, H. S. (2019). Chokeberry diet lan woh jujube garing nyebabake dislipidemia lan resistensi insulin sing nyebabake lemak lan fruktosa, liwat aktivasi jalur IRS-1 / PI3K / Akt ing tikus C57BL / 6 J. Nutrisi & metabolisme, 16, 38. doi: 10.1186 / s12986-019-0364-5
  14. [14]Guo, X., Suo, Y., Zhang, X., Cui, Y., Chen, S., Sun, H., ... & Wang, L. (2019). Polikakarida jujube biocompatible biocompatible nanoclusters stabil kanggo deteksi glukosa. Analis
  15. [limalas]Daneshmand, F., Zare-Zardini, H., Tolueinia, B., Hasani, Z., & Ghanbari, T. (2013). Ekstrak Mentah saka Woh-wohan Ziziphus Jujuba, Senjata nglawan Penyakit Infeksi Pediatric. Jurnal Iran hematologi lan onkologi anak, 3 (1), 216-221.
  16. [16]Zhang, L., Liu, P., Li, L., Huang, Y., Pu, Y., Hou, X., & Song, L. (2018). Identifikasi lan Kegiatan Antioksidan Flavonoid sing Diekstrak saka Xinjiang Jujube (Ziziphus jujube Mill.) Godhong nganggo Teknologi Ekstraksi Tekanan Ultra-Tinggi. Molekul (Basel, Swiss), 24 (1), 122. doi: 10.3390 / molekul24010122
  17. [17]Farnaz Sohrabvand, Mohammad Kamalinejad, Mamak Shariat, dkk. 2016. 'Sinau komparatif babagan efek perawatan karo produk herbal Shilanum lan pil kontrasepsi dosis tinggi ing kista ovarium fungsional', Jurnal Internasional Riset Saiki, Vol. 8, Masalah, 09, pp.39365-39368, September, 2016
  18. [18]Kelishadi, R., Hasanghaliaei, N., Poursafa, P., Keikha, M., Ghannadi, A., Yazdi, M., & Rahimi, E. (2016). Uji coba terkontrol kanthi acak kanggo efek buah jujube ing konsentrasi sawetara unsur tilas beracun ing susu manungsa. Jurnal riset ing ilmu kedokteran: jurnal resmi Universitas Ilmu Kedokteran Isfahan, 21, 108. doi: 10.4103 / 1735-1995.193499
  19. [19]Al-Reza, S. M., Yoon, J. I., Kim, H. J., Kim, J. S., & Kang, S. C. (2010). Aktivitas anti-inflamasi minyak esensial wiji saka Zizyphus jujuba. Toksikologi Pangan lan Kimia, 48 (2), 639-643.
  20. [rongpuluh]Peng, W. H., Hsieh, M. T., Lee, Y. S., Lin, Y. C., & Liao, J. (2000). Efek anxiolytic saka wiji Ziziphus jujuba ing model kuatir kuatir. Jurnal etnofarmakologi, 72 (3), 435-441.
  21. [rong puluh siji]Zhang, M., Ning, G., Shou, C., Lu, Y., Hong, D., & Zheng, X. (2003). Efek hambat jujuboside A ing jalur sinyal eksitasi sing glediamasi sing dimediasi ing hippocampus. Planta medica, 69 (08), 692-695.
  22. [22]Li, B., Wang, L., Liu, Y., Chen, Y., Zhang, Z., & Zhang, J. (2013). Jujube nyengkuyung sinau lan memori ing model tikus kanthi nambah tingkat estrogen ing getih lan nitrat oksida lan kadar asetilkolin ing otak. Obat eksperimen lan terapeutik, 5 (6), 1755-1759. doi: 10.3892 / etm.2013.1063
  23. [2. 3]Nasri, H., Baradaran, A., Shirzad, H., & Rafieian-Kopaei, M. (2014). Konsep anyar ing nutrisi minangka alternatif kanggo obat-obatan. Jurnal internasional babagan pencegahan obat, 5 (12), 1487-1499.
  24. [24]Yoon, J. I., Al-Reza, S. M., & Kang, S. C. (2010). Wutah ngasilake efek minyak Zizyphus jujuba. Toksikologi panganan lan kimia, 48 (5), 1350-1354.
  25. [25]Chirali, I. Z. (2014). Terapi Cupping Obat Tradisional Tionghoa. Ilmu Kesehatan Elsevier.
  26. [26]Liu, L., Liu, C., Wang, Y., Wang, P., Li, Y., & Li, B. (2015). Obat herbal kanggo kuatir, Depresi lan Insomnia. Neurofarmakologi saiki, 13 (4), 481-493. doi: 10.2174 / 1570159X1304150831122734
  27. [27]Lee, M. F., Chen, Y. H., Lan, J. L., Tseng, C. Y., & Wu, C. H. (2004). Komponen alergi jujube India (Zizyphus mauritiana) nuduhake reaksi reaktif silang IgE kanthi alergen lateks. Arsip alergi lan imunologi internasional, 133 (3), 211-216.